Vlaamse Junior STEM Olympiade
blink uit in technologie
technology approved

Techniek Toernooi


Naast de olympiade is er ook het Techniek Toernooi. Dit is een praktische technologiewedstrijd voor teams van 4 leerlingen. De deelnemers komen er op een speelse en bijzonder stimulerende manier in aanraking met de wereld van de techniek.

Voor de vuist weg enkele goede redenen om aan dit Techniek Toernooi deel te nemen:

  • Kennis maken met natuurwetenschappelijke basisprincipes.
  • Leren experimenteren en technisch creatief zijn.
  • Nauwkeurig een vooraf uitgedacht werkplan leren volgen.
  • Op een spontane manier met elkaar samenwerken.
  • Ervaren dat wetenschap & techniek leuk is... en vaak eenvoudiger dan gedacht!

Dit Techniek Toernooi is geïnspireerd op wat nu in Nederland al georganiseerd wordt. Neem maar eens een kijkje op www.techniektoernooi.nl.

Landenfinale 2016 in Arnhem

De 1ste prijs voor 'Verlichte muizenval' was voor een Vlaams team: Vrije Basisschool Onze-Lieve-Vrouw uit Ingelmunster. Proficiat!
De 3e prijs voor 'Verlichte muizenval' was ook voor een Vlaams team: Gemeentelijke basisschool uit Lochristi. Proficiat!


De uitdaging voor het techniektornooi heeft te maken met 'vooruitgang'. We raden jullie aan om het verhaal 'Mensen zijn te lui', geschreven door kinderboekenschrijver Thijs Goverde, te lezen. Het verhaal sluit aan bij het thema 'Vooruitgang'. Het laat de ontwikkeling van techniek door de jaren heen zien. We wensen jullie succes toe bij de onderstaande uitdagingen"

De elektrische auto

Ontwerp en bouw een elektrische auto, die zo snel mogelijk over een heuvel rijdt. Is jullie auto het snelst aan de andere kant?

Bij de wedstrijdopdracht 'De elektrische auto' bouwen de kinderen een zelf ontworpen auto met een elektromotortje en een batterij. De uitdaging is om er voor te zorgen dat de auto zelfstandig zo snel mogelijk over een heuveltje rijdt, zonder van de weg te raken. De opdracht bestaat uit twee onderdelen:

  1. het aan het draaien brengen van de wielen van de auto via een elektromotortje
  2. het optimaliseren van de eigenschappen van een auto die snel tegen een helling op moet kunnen rijden en er weer af zonder van de weg te raken.

Meer informatie via de lesbrief elektrische auto. en de brief wedstrijdverloop elektrische auto.

De vliegende waterraketten

Bouw twee waterraketten die zo lang mogelijk in de lucht blijven. Hoelang doet jullie beste raket erover om op aarde terug te komen?

Bij de wedstrijdopdracht 'De vliegende waterraketten' gaan de kinderen rakketten bouwen van petflessen gevuld met water. De uitdaging is om de waterraketten na lancering zo lang mogelijk in de lucht te houden. De opdracht bestaat dus uit twee onderdelen:

  1. het lanceren van de raket
  2. het vertragen van het terugvallen van de raket. De valbeweging van de raket kan vertraagd worden door een parachute.

Meer informatie via de lesbrief vliegende waterraket. en de brief wedstrijdverloop vliegende waterraket.

De Vlaamse Junior STEM Olympiade (VJTO) ondersteunt dit toernooi. De leerkrachten krijgen didactisch uitgewerkte fiches.

Er kan natuurlijk met de hele klas geëxperimenteerd worden! Deze praktische uitdagingen passen bovendien perfect in de nieuwe eindtermen 'techniek'.

Verloop van het Techniektoernooi

De teams nemen deel aan één van de regionale wedstrijden. De ganse klas is welkom. Een team bestaat uit 3 of 4 leerlingen. Er kunnen meerdere teams per klas deelnemen. Ieder team kiest voor één opdracht.

Deze wedstrijden vinden plaats op donderdag 17 november of 1/12/2017 aan verschillende universiteiten en hogescholen die met VJTO samenwerken (bij minstens 10 teams). Klik hier om te zien waar de dichtsbijzijnde regionale wedstrijd doorgaat (Antwerpen, Gent, Kortrijk, Leuven, Mechelen) voor uw leerlingen. Zorg dat je erbij bent: het wordt niet enkel een spannend evenement, maar je gaat vast en zeker met een aantal prijzen naar huis!

Op deze regionale wedstrijden worden de 4 beste teams geselecteerd per project die doorgaan naar de landenfinale in het openlucht museum te Arnhem op donderdag 1 juni 2017! Er worden voor 3 finalistenteams en creatiefste team waardebonnen STEM uitgereikt (€200, €300, €500).Wat kost dit nu? € 1 per deelnemende leerling (ook scholen die niet deelnemen aan de olympiade mogen deelnemen).


Stuurgroeppartners uit de sector en werkveld:

Vlaanderen:

Stuurgroeppartners:

Mediapartners:

Communicatiepartners:

Prijzenpartners en sponsors: